Home În lume Că Moldova va avea probleme mari este fără echivoc – jurnalistul Ivan Kapsamun

Că Moldova va avea probleme mari este fără echivoc – jurnalistul Ivan Kapsamun

by admin
0 comment

Jurnalistul ucrainean, redactor politic al ziarului Den, Ivan Kapsamun, a răspuns la întrebarea principală la solicitarea noastră: ar trebui Moldova să se teamă de o acțiune militară pe teritoriul Ucrainei și cât de realist este acest lucru?

“Sarcina lor este soluția finală a problemei ucrainene: cel puțin controlul statului prin intermediul unui guvern marionetă pro-rus, și cel puțin cucerirea și eliminarea completă a statalității ucrainene. Prin urmare, în primăvara anului 2021, Rusia a lansat o nouă tactică – o consolidare a echipamentelor militare și a forței de muncă în apropierea granițelor estice ale Ucrainei, precum și în teritoriile ocupate.

De atunci, așa-numitele “caruseluri” ale armatei ruse au continuat, în timp ce au mutat echipamente militare și forță de muncă înainte și înapoi la granițe.

Foto: Associated Press

În toamna anului trecut, situația a escaladat din nou, se vorbea despre un mare război. Cât de realistă este ea? Se poate spune cu siguranță că Rusia este pregătită pentru aceasta și continuă să se pregătească pentru ea. Dar va lansa un atac frontal și pe scară largă numai dacă toate celelalte posibilități și încercări de a împinge Ucraina sub jugul Moscovei vor fi epuizate. Între timp, Kremlinul va folosi amenințarea războiului ca o pârghie constantă de presiune asupra Ucrainei și ca element de negociere cu Occidentul. După cum știți, rușii au lansat o serie de ultimatumuri nerușinate, cinice și irealizabile către americani și europeni, care privează efectiv Ucraina de o politică externă independentă și pun capăt NATO.

Cu toate acestea, trebuie să se înțeleagă că miza este atât de mare (de unde și acumularea și o anumită isterie) încât nu poate fi exclusă o operațiune militară fulger pe unul sau mai multe fronturi simultan de către Rusia. Acest lucru ar fi văzut de Moscova ca o constrângere pentru a-și îndeplini dorințele neoimperiale.

În Ucraina, toată lumea este foarte conștientă de acest lucru și se pregătește. Spre deosebire de 2014, astăzi armata ucraineană este mult mai puternică, iar marea majoritate a societății este pregătită psihologic să lupte și să riposteze.

Nu vor mai exista plimbări ușoare pe teritoriul ucrainean pentru ruși, dacă își vor băga gâturile, vor primi un adevărat iad și sicrie

Capacități și asistență suplimentare provin, de asemenea, de la partenerii strategici ai Ucrainei – Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Turcia, Polonia și statele baltice. Toate aceste componente se combină pentru a constrânge Kremlinul, astfel încât regimul Putin are de ales dacă se va lansa într-o nouă aventură sângeroasă care va arunca întreaga regiune în haos și tragedie.

Foto: CNN / Redux

În ceea ce privește Republica Moldova, dată fiind coloratura actualei guvernări, care nu convine Moscovei, pericolul planează și asupra acestei țări.

Dar motivul nu este chiar atât de mult acesta, ci faptul că Moscova delirează cu adevărat cu privire la restaurarea unui fel de hibrid între Imperiul Rus și Uniunea Sovietică, cu privire la restaurarea măreției sale de odinioară prin subjugarea altor națiuni și prin împărțirea lumii în sfere de influență. Pentru mulți, acest lucru pare un nonsens și un plan nerealist, dar este suficient să citiți articolele lui Putin și ale acoliților săi pentru a vă convinge de realitatea unor astfel de intenții.

Anschluss-ul progresiv al Belarusului cu ajutorul așa-numitului stat al Uniunii, precum și evoluțiile recente din Kazahstan, cu introducerea trupelor OTSC, sunt dovezi în acest sens. Dacă Moscova va trece la un război mare în Ucraina (una dintre loviturile principale va fi îndreptată spre partea sa sudică), este puțin probabil să rateze momentul și tentația de a rezolva în același timp problema moldovenească. Este greu de spus acum dacă acest lucru va afecta întreaga țară sau doar Transnistria și Găgăuzia, dar este sigur că Moldova va avea mari probleme.

Prin urmare, toate țările din regiune trebuie să se pregătească. Aceasta nu este doar o problemă pentru Ucraina, care a descurajat agresiunea rusă timp de mulți ani, ci pentru întreaga Europă de Est. Da, și Occidentul, dacă nu dorește un dezechilibru total în ordinea mondială.

După cum arată istoria, dacă Moscova reușește să înfrângă rezistența Ucrainei, va merge mai departe. Da, acesta este un scenariu nefericit, dar este realist să îl evităm sau să îl minimizăm. Trebuie să vă dezvoltați forța pentru a face acest lucru.

Text: Ivan Kapsamun / Moldova Liberă

Citește de asemenea

О нас

A news agency with a European view of the world.

Контакты

@2022 – Все права защищены.