Home Economie În Moldova a fost declarată stare de urgență din cauza crizei gazelor

În Moldova a fost declarată stare de urgență din cauza crizei gazelor

by admin
0 comment

În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență pentru 60 de zile, până la 21 martie 2022, din cauza crizei energetice. Această decizie a fost luată de deputați în cadrul unei reuniuni de urgență care a avut loc astăzi. În favoarea moțiunii au votat 58 de deputați din partidul pro-prezidențial PAS.

Parlamentarii Partidului ȘOR au refuzat să voteze. Marina Tauber a declarat acest lucru în cadrul reuniunii. Ea a cerut demisia cabinetului.

Starea de urgență a fost contestată și la BCS.

Amintim că premierul moldovean, Natalia Gavrilița, a făcut o cerere de instituire a stării de urgență. Cu o zi înainte, cabinetul pe care îl conduce a aprobat o astfel de decizie. Acest lucru a venit după ce gigantul rus Gazprom a cerut ca Moldovagaz să plătească un avans de peste 38 de milioane de dolari pentru luna ianuarie, cu termen limită 20 ianuarie.

O nouă criză a gazului s-a declanșat în țară la mijlocul lunii ianuarie. Gazprom a amenințat că va întrerupe livrările de gaze către Moldova. Deși Moldova a plătit integral gazul consumat în decembrie, contractul prevede că republica trebuie să plătească un avans pentru luna ianuarie. În caz contrar, țara va rămâne fără gaz.

În viitorul apropiat, comisia pentru situații de urgență va lansa o serie de măsuri anticriză, printre care alocarea de bani pentru a asigura achiziționarea de gaze în volumele necesare, posibilitatea de a lua deciziile necesare pentru a asigura livrarea promptă a gazelor, inclusiv prin devierea de la norme.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că în decembrie, prețul de achiziție a gazelor naturale a fost de 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar după Anul Nou a crescut la 647 de dolari. Aceasta a fost cauza crizei gazelor.

Citește de asemenea

О нас

A news agency with a European view of the world.

Контакты

@2022 – Все права защищены.