Home În lume Nu va fi ușor pentru vecini, mai ales pentru cei care nu sunt membri NATO – expert

Nu va fi ușor pentru vecini, mai ales pentru cei care nu sunt membri NATO – expert

by admin
0 comment

Principalul subiect al zilei în întreaga lume este probabilitatea unui conflict militar la scară largă între Ucraina și Federația Rusă. În acest context, Statele Unite și țările NATO și-au pus forțele în stare de alertă și au desfășurat nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est. L-am rugat pe politologul Vladimir Sonyuk să ne explice ce înseamnă toate acestea și, cel mai important, cum ne poate afecta această situație.

“Sesizând slăbiciunea actualului guvern ucrainean, condus de președintele Zelensky – care a pus la pământ atât armata, cât și politica externă – liderul rus Vladimir Putin pare să fi decis că a venit timpul să își realizeze visul său de mult visat: să anexeze Ucraina la imperiul său.

Calculul inițial pare să fi fost acela că autoritățile ucrainene se vor speria de tancurile rusești de la graniță și vor capitula rapid, acceptând toate condițiile sale, adică – acceptând să transforme Ucraina într-un al doilea Belarus. Adică o țară controlată în totalitate de Moscova.

Cu toate acestea, poporul ucrainean, și în special opoziția patriotică și pro-occidentală condusă de fostul președinte Petro Poroșenko, este cel care împiedică guvernul ucrainean, condus de Zelenski, să accepte toate condițiile lui Putin.

Politologul și jurnalistul ucrainean Volodymyr Sonyuk. Foto: Facebook / Volodimir Sonyuk

Ca urmare, Putin crește presiunea, amenințând că va lansa o ofensivă dacă Ucraina și Occidentul, care o sprijină, nu vor accepta o capitulare de facto. Rămâne de văzut cum va evolua această situație, dar livrările de arme din partea Marii Britanii și a Statelor Unite care au început în ultimele zile fac mult mai dificilă preluarea Ucrainei prin forță de către Putin și, astfel, cresc șansele ca un atac rusesc asupra Ucrainei să fie evitat, cel puțin un atac pe scară largă.

Dar dacă ar fi să ne imaginăm că Putin ar reuși să aducă Ucraina sub controlul său într-un fel sau altul, desigur că ar fi dificil pentru vecini, mai ales pentru cei care nu sunt membri NATO – Putin nu a făcut un secret din faptul că vrea să restabilească imperiul în interiorul granițelor fostei URSS”, a spus el.

Text: Vladimir Soniuca / Moldova Liberă

Citește de asemenea

О нас

A news agency with a European view of the world.

Контакты

@2022 – Все права защищены.