22 octombrie, ziua în care, pentru prima dată în istoria Moldovei moderne, a fost declarată urgență energetică. Un regim special din cauza crizei gazelor a fost impus în țară pentru 30 de zile.
Problemele din sectorul energetic al Republicii Moldova au fost semnalate pentru prima dată la începutul lunii octombrie a acestui an. Ideea este că la 30 septembrie a expirat contractul de gaz încheiat între compania rusă Gazprom și compania moldo-rusă Moldovagaz. Contractul a fost prelungit cu încă o lună pentru a se încheia ulterior un nou contract.
În același timp, Moldova oprește două din cele patru unități ale unei puternice centrale electrice de lângă Dnestrovsk. Ambele au fost convertite la cărbune. În țară începe să se vorbească despre amenințarea tăierii gazelor. Starea de panică a oamenilor este alimentată și de o declarație a directorilor companiilor energetice.
Către consumatori: cereți economii la gaze
Pe 6 octombrie, Moldovagaz, prin intermediul paginii oficiale de Facebook, a făcut apel către consumatori să reducă consumul de gaze.
“Consumul real zilnic de gaze naturale din țară a început să depășească volumul furnizat. Deficitul de import de gaze este acoperit din rezervele de gaze ale principalelor gazoducte din Moldova, ceea ce duce la o scădere a presiunii în sistemul de transport al gazelor”, se arată în raport.
Ulterior, directorul companiei, Vadim Cheban, s-a adresat și el consumatorilor.
“Ce disconfort clar poate fi creat prin reducerea temperaturii zonei încălzite de la 24-25 de grade, la care mulți oameni se plimbă desculți prin casă, în tricouri și pantaloni scurți, la 21-22 de grade, care este recunoscută ca fiind cea mai confortabilă temperatură ambientală pentru oameni? De ce să aducem mereu la fierbere un ibric plin cu apă când este vorba doar de o singură ceașcă de ceai, decoct sau cafea?”. – Cheban a apelat la consumatori.
Negocierile autorităților moldovenești cu Rusia
La sfârșitul lunii octombrie, au început primele discuții între Moldova și Rusia pentru a rezolva problema gazelor. Viceprim-miniștrii moldoveni Vladislav Culminschi și Andrei Spînu au avut două zile de discuții cu reprezentanții Gazprom. Căutarea unui compromis s-a încheiat neconcludent, iar negocierile au eșuat.
Potrivit presei, Moldova a insistat pentru un preț al gazului la jumătate din prețul pieței.
Mulți economiști au declarat că discuțiile privind criza ar fi trebuit să înceapă încă din august și că guvernul ar fi trebuit să se implice.
În același timp, ziarul Deutche Welle amintește că, în vară, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că nici ea și nici guvernul Nataliei Gavrilița nu vor negocia prețul gazelor. Ministrul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii, Andrei Spînu, a purtat discuții abia la sfârșitul lunii octombrie.
Într-un interviu pentru Moldova Liberă, fostul premier Ion Cicu a declarat că guvernul moldovean nu este pe deplin pregătit să rezolve criza.

“Există doi factori care fac ca această criză să fie extrem de dificilă. În primul rând, este iarna, iar în al doilea rând, și cel mai important, este lipsa totală de pregătire a conducerii țării și a guvernului pentru a gestiona aceste procese. Cu atât mai mult atunci când există o criză. Nu văd cum această conducere poate scoate țara din această situație. Aceasta nu este o declarație politică, credeți-mă. Politica nu mai este o problemă aici. O astfel de așa-zisă bombă poate fi eliminată, chiar și la un preț al benzinei de 790 de dolari, dar este nevoie de o echipă competentă. A plecat. <…> Totuși, cred că această problemă poate fi rezolvată. Aveți nevoie de un negociator. Cei doi de la guvern care au fost la Moscova nu știu decât să joace tetris“, a declarat Kiku reporterilor.
“Deschideți robinetul și țineți-l până la sfârșit”
Economista Mariana Durleșteanu este încrezătoare că se poate găsi un compromis.
“Guvernul trebuie să negocieze. Nu va fi ușor pentru că au expirat contractele și urmează perioada de iarnă. Voi spune din practică că tactica Rusiei de a ține poziția până în ultimul moment și de a mai regla robinetul uneori este deja cunoscută”, a declarat Durleșteanu într-un interviu pentru Moldova Liberă.
Datoria Moldovei: 433 milioane de dolari
După declararea stării de urgență în țară și eșecul negocierilor, Rusia a pregătit o nouă bombă pentru Moldova: amenințarea de a întrerupe livrările de gaz dacă țara nu plătește o datorie de 433 de milioane de dolari.
Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kupriyanov, la 23 octombrie.
“Dintr-un motiv oarecare, reprezentanții Moldovei nu vor să recunoască valoarea acumulată a datoriei. De asemenea, reprezentanților moldoveni nu le place prețul gazului, deși prețurile de aici sunt clare și transparente”, a declarat Kupriyanov.

Kupriyanov a subliniat că “nu există o politică în situația livrărilor de gaze către Moldova”, deoarece Gazprom nu poate funcționa în pierdere.
Ucraina va acorda asistență Moldovei
Ucraina a fost prima care a reacționat la situația de criză din republică. Aceștia au anunțat că sunt gata să ajute Moldova cu livrări de gaze.
Secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat acest lucru în cadrul unui briefing la 24 octombrie.
“Am decis să însărcinăm Cabinetul de Miniștri să analizeze această problemă. Înțelegem că în viitorul apropiat putem acorda o astfel de asistență Republicii Moldova”, a declarat Danilov. Acesta a precizat că era vorba de furnizarea de gaz pe credit, dar nu pe bani. Adică, Moldova va fi obligată să returneze gazul furnizat.
Consumatorilor nu li se va întrerupe gazul
“Au existat deja perioade în istoria Moldovei când presiunea gazelor în sistem era mult mai mică decât astăzi. Cu toate acestea, am reușit să facem față situației de atunci și același lucru se va întâmpla și acum. Îi asigurăm pe consumatorii din țară că situația dificilă cu aprovizionarea cu gaze va fi depășită. a declarat Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, pe fundalul crizei.